ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΝ ΠΟΝΤΟΥ

Γνωρίζοντας την ανάγκη όλων μας για πρόσβαση σε αναγνώσματα που αφορούν την ιδιαίτερη της ψυχής μας Πατρίδα, τον Εύξεινο Πόντο, δημιούργησα μια γωνιά για ανάγνωση αρχειακών-κυρίως- κειμένων με κύριο θέμα τους αυτόν τον τόσο αγαπημένο τόπο. Με το πέρασμα του χρόνου ελπίζω στον εμπλουτισμό του υλικού αυτού του «Αναγνωστηρίου Πόντου» κι εύχομαι στην ύπαρξη έστω και του ενός που κάτι θα πάρει από αυτόν.

Λένα Σαββίδου

.

.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ανά επί τάδε Ασίαν: εκ Παρισίων εις Τραπεζούντα (απόσπασμα 1)


Ανωνύμως
Ανά την επί τάδε Ασίαν: εκ Παρισίων εις Τραπεζούντα
Νεολόγου Εβδομαδιαία Επιθεώρησις
Κωνσταντινούπολη 1892
Τεύχος 15 (Έτος Α΄)

Σελ 235-238

Απόσπασμα από το ταξίδι στην «Ανά επί τάδε Ασίαν» των εντεταλμένων των γαλλικών υπουργείων Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εμπορίου και Γεωργίας, κκ Γεωργίου Πίσων και Αλβέρτου Δεβελαίϋ, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην Εβδομαδιαία Επιθεώρηση του Νεολόγου του Βουτυρά (Κωνσταντινούπολη) στα 1892.

Η Τραπεζούντα μέσα από τα μάτια των περιηγητών μας...

Στην πρώτη αυτή επαφή με την πόλη της Τραπεζούντας ιδωμένης από τη
θάλασσα κυριαρχεί το έντονο χρώμα. Πολύχρωμη λοιπόν η Τραπεζούντα μας εκεί κοντά στα τέλη του 19ου αιώνα, εντυπωσιάζει τους περιηγητές με τα λευκά, κίτρινα, γαλάζια κτίσματα της με τις κόκκινες στέγες. Αυτά μοιάζουν να  ξεχύνονται από τον λόφο, περιτριγυρισμένα με όμορφες αυλές. Στο βάθος του ορίζοντα σκιές βουνών αχνοφαίνονται… Στο λιμάνι όπου το Τάμεσις, το πλοίο των ταξιδευτών μας, βρίσκεται αγκυροβολημένο, πολλές βάρκες το περιτριγυρίζουν και οδηγούν τους επιβάτες στη στεριά.



THALASSA KARADENIZ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ



Μία προσπάθεια του ιστοχώρου Thalassa Karadeniz για την συλλογή και παρουσίαση πονημάτων που αφορούν τον Εύξεινο Πόντο, χωρίς ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ εκμετάλλευση του δικαιώματος (εμπορική, οικονομική, πολιτική) των Ποντίων-και όχι μόνον- για ενημέρωση.

Η αναπαραγωγή των βιβλίων είναι εντελώς ελεύθερη κι ελπίζω να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση γνώσης.  Σύνδεσμοι στην πηγή ΔΕΝ χρειάζονται. Αυτό που αληθινά χρειάζεται είναι να μεταδοθεί η γνώση και να είναι ελεύθερη χρεώσεων, αληθινή προσφορά στους προγόνους μας.



Λένα Σαββίδου

Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου