ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΝ ΠΟΝΤΟΥ

Γνωρίζοντας την ανάγκη όλων μας για πρόσβαση σε αναγνώσματα που αφορούν την ιδιαίτερη της ψυχής μας Πατρίδα, τον Εύξεινο Πόντο, δημιούργησα μια γωνιά για ανάγνωση αρχειακών-κυρίως- κειμένων με κύριο θέμα τους αυτόν τον τόσο αγαπημένο τόπο. Με το πέρασμα του χρόνου ελπίζω στον εμπλουτισμό του υλικού αυτού του «Αναγνωστηρίου Πόντου» κι εύχομαι στην ύπαρξη έστω και του ενός που κάτι θα πάρει από αυτόν.

Λένα Σαββίδου

.

.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Λογοδοσία Χρυσάνθου Μητροπολίτου Τραπεζούντος.







23 Ιανουαρίου 1919 κι ο Χρύσανθος, Μητροπολίτης Τραπεζούντος, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, λογοδοτεί…

Λογοδοτεί ενώπιον του Δεσπότη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και των Δημογερόντων της Τραπεζούντας.
Στην πρώτη σελίδα της λογοδοσίας τους διαβάζουμε δύο εξαιρετικά τινά:
το πρώτο αφορά την οπτική του ποιμενάρχη της Τραπεζούντας για τον πόλεμο και τα δεινά που αυτός επιφέρει και το δεύτερο για την ανάγκη εξύψωσης του αισθήματος φιλανθρωπίας σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Εξαιρετικό στοιχείο για τον αναγνώστη, η παρατήρηση του Μητροπολίτη σχετικά την ποιότητα της Φιλανθρωπίας στην περιοχή της Τραπεζούντας καθώς και η σαφής αναφοράς του στις οργανώσεις αλληλοβοηθείας που δρουν στην Τραπεζούντα, ήτοι
1. η Αδελφότης των Κυριών «Μέριμνα»
2.  η Φιλόπτωχος Αδελφότης και
3. η Επιτροπή των Προσφύγων (έναρξη λειτουργίας 5 Απριλίου 1916 Σημ. Παλαιό Ημερολόγιο).
Βήμα, βήμα θα μελετήσουμε το κείμενο του για να διευρύνουμε την δική μας οπτική πλέον για πλείστα ιστορικά, πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα που εγείρει και παρουσιάζει η λογοδοσία αυτή.
"...ο απαίσιος Άρης, σκορπίζει παντού την ερήμωσιν και την καταστροφήν..." Με μεστό, στοχευμένο και λιτό λεκτικό σχήμα, ο Χρύσανθος δίνει όλη η φρίκη του πολέμου!
"...αλλά δι' ων εδημιούργησε συμφορών παρέσχεν εις την ανθρώπινην ψυχήν την ΚΑΛΗΝ ευκαιρίαν να μην αφήση να ναρκωθούν όλαι αι συμφυείς αυτής ευγενείς ορμαί, να αναπτύξει δε ιδία την ορμήν της φιλανθρωπίας..." Από τις εξαιρετικότερες ίσως στιγμές αυτού του αναγνώσματος η πρόταση αυτή του Χρύσανθου, παρουσιάζει τη δύναμη τς ψυχής να μπορεί μέσα από το σκοτάδι να αναδύεται απαστράπτουσα. Σχολείο η φρίκη της βίωσης του αχαλίνωτου των ορμών που βοηθά την ψυχή-μαθητή μέσα από το αντίκρυσμα της αλήθειας να μετουσιωθεί σε κάτι υψηλότερο και ιδανικό που έχει στον πυρήνα του την λυτρωτική Αγάπη κι όχι το Μίσος.
   Δεν πρέπει ουδόλως να αφεθεί απαρατήρητο πως ξεκινώντας ο Χρύσανθος να ομιλεί για το τι προσέφερε ο κόσμος της Τραπεζούντας στο Φιλάνθρωπο έργο που αναπτύχθηκε κατά την πενταετία του πολέμου, τοποθετεί σε πρώτο πλάνο την Ελληνική ψυχή που πάντοτε λάτρευε το υψηλό και το ευγενές κι έτσι ΑΜΕΣΑ συνδέει αυτή με την ψυχή των Τραπεζουνταίων, στοχεύοντας στην αυτονόητη για αυτόν Ελληνικότητα τους. Ας κρατήσουμε στην άκρη τούτο το κομμάτι. Χρειαζούμενο θα φανεί εμπρός σε εκείνους που πολλάκις μας περιγράφουν ως "Τουρκόσπορους" ή ότι άλλο και μάλιστα στηριζόμενοι σε αναγνώσματα περιπτέρου κι ουχί Λογοδοσίες Μητροπολιτών.
Συνεχίζεται…

Λένα Σαββίδου
Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό-ΕΑΠ




THALASSA KARADENIZ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ



Μία προσπάθεια του ιστοχώρου Thalassa Karadeniz για την συλλογή και παρουσίαση πονημάτων που αφορούν τον Εύξεινο Πόντο, χωρίς ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ εκμετάλλευση του δικαιώματος (εμπορική, οικονομική, πολιτική) των Ποντίων-και όχι μόνον- για ενημέρωση.

Η αναπαραγωγή των βιβλίων είναι εντελώς ελεύθερη κι ελπίζω να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση γνώσης.  Σύνδεσμοι στην πηγή ΔΕΝ χρειάζονται. Αυτό που αληθινά χρειάζεται είναι να μεταδοθεί η γνώση και να είναι ελεύθερη χρεώσεων, αληθινή προσφορά στους προγόνους μας.



Λένα Σαββίδου

Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου